Био магазин "Хармония" гр. Добрич предлага на вашето внимание богат асортимент от био продукти.
Flоradix Билкова кръв – Билково – плодов еликсир с желязо.

Flоradix Билкова кръв – Билково – плодов еликсир с желязо.

  Уморени ли сте? Повечето хора биха отговори...

Виж още
БИО СЛЪНЦЕЗАЩИТА

БИО СЛЪНЦЕЗАЩИТА

Лятото е в разгара си и отново на дневен ред е въп...

Виж още
КОЯ КОЗМЕТИКА Е БИО?

КОЯ КОЗМЕТИКА Е БИО?

  Колко природа всъщност се крие вътре, когат...

Виж още
Нови продукти на Aries

Нови продукти на Aries

Комари Стоп – масло против комари 100% натур...

Виж още

БИО СЛЪНЦЕЗАЩИТА

Лятото е в разгара си и отново на дневен ред е въпросът за това как да се защитим от слънцето. За хората с бяла кожа и малките деца използването на слънцезащитни продукти е изключително важно, тъй като не биха могли да стоят на слънце повече от няколко минути. Но как да защитим човека от слънцето, без да навредим на него, а и на природата?

 Как да изберем правилната слънцезащитна козметика.

    Д-р Светла Николова е председател на Сдружение Агролинк. Вече 15 години вдъхновява хората за био продуктите, осъзнатото потребление и отговорния бизнес. Била е представител за България в Европейската група на IFOAM , член е на много комисии, свързани с био продуктите и устойчивото развитие. Вдъхновител на инициативата „С децата в био градинките“ и над 50 успешни проекта в областта на био производството и информираното потребление.

d2

Минералните филтри в сертифицираните био слънцезащитни продукти започват веднага своето действие и не е необходимо да се чакат 30 минути, както е при химическите филтри, използвани в традиционната слънцезащита.

 

 

МИНЕРАЛНИФИЛТРИ

Специалистите отдавна препоръчват използването на слънцезащитни млека и кремове, в чийто състав са включени минерални филтри за защита от ултравиолетови лъчи. Минералните филтри се състоят от тита-

нов диоксид, който е ефективен срещу ултравиолетовите лъчи тип B, и цинков оксид,който има широки защитни функции спрямоUV лъчи от тип А. Тези вещества действат на физическо ниво и не проникват в кожата.

Те са като екран и отразяват слънчевите UV лъчи от повърхността на кожата. Обезпокоени потребители обаче задават основателни въпроси за минералните филтри, които могат да бъдат използвани в свръхмалки частици, наречени от специалистите наночастици.

 

КАКВОСАНАНОЧАСТИЦИТЕ?

Наночастиците са с размер под 100 нанометра (1 нанометер е една милиардна от 1 метър). Притежават различни качества от по-големите размери на същото вещество поради голямото съотношение повърхност/ обем. Това  прави частиците силно реактивни.

 

ЗАЩО НАНОЧАСТИЦИТЕ МОГАТ ДА БЪДАТ ОПАСНИ?

Има много научни изследвания, които изразяват загриженост по отношение на наночастиците в храните, опаковките и слънцезащитните средства. Наночастици в бои са увреждали дори покриви на къщи, боядисани

с тях. Поради свръхмалкия си размер наночастиците са в състояние да проникнат в клетките на организмите, да нарушат процесите в една биологична система и да увредят здравето на човека. Наночастиците могат да образуват свободни радикали, които увреждат ДНК на клетките, и да причинят рак. Разумно ли е да използваме продукти с наночастици върху нашата кожа? Производителите, които използват минерални филтри без наночастици, изрично изписват това на опаковката.

 

СЛЪНЦЕЗАЩИТАИ ХОРМОНИ?

Едно немско-датско изследване на Центъра за съвременни проучвания „Цезар“, института „Макс Плант“ и Университета за репродуктивно здраве в Копенхаген доказва опасността на химикала триклозан, както и съчетанието от различни синтетични съединения, използвани в слънцезащитните кремове, за спермата на мъжете. В списъка на тези вещества са: Benzophenone-3 (Oxybenzon), Homosalate (Homomenthylsalicylat или HMS),

Octyl-Dimethyl-Para-Amino-Benzoic-Acid (ODPABA), Octocrylene, Ethylhexyl Methoxycinnamate, Butyl Methoxydibenzoylmethane. Вече дълги години предупрежденията на учените за хормонално действащите съставки в козметиката върху човешкото здраве остават пренебрегнати от много производители и законодателни органи.

 

СЛЪНЦЕЗАЩИТАИХИМИКАЛИ?

За правилен избор на крем е важно дали съдържа доказано опасни химически UV филтри.

Други оценявани параметри:

Полиетеленгликол – комплекс от съединения, които свързват маслата и водата в козметичния продукт, влажняват и пренасят останалите съставки до кожата. Парафини, петролни деривати, силикони – опасни съединения, получени от отпадните продукти при производството на бензин. Алкохол, който може да съдържа и диетилфталат, известен с токсичността си върху нервната система и репродуктивността на хората.

Много слънцезащитни средства съдържат аромати, които предизвикват контактна алергия. В някои от  конвенционалните слънцезащитни продукти се съдържат мускусни съединения. Те могат да проникнат в майчиното мляко и остават в околната среда, например при къпане в море или басейни. Анализите показват, че трябва да търсим в слънцезащитните продукти не толкова високия фактор, а състава, който не е вреден за нашата кожа. В много от случаите вместо слънцезащита може да се окаже, че сте се намазали с петролни масла, които на всичкото отгоре ви носят болести.

 

ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ

Само био сертифи цираната козметика няма химически филтри.

 d3

КАКВООЗНАЧАВА  SPF?

Много хора търсят висок слънцезащитен фактор, като смятат, че той е свързан със силата на защита от слънцето. Всъщност международно утвърденият стандарт за слънцезащитен фактор (Sun Protection Factor, SPF) е система, която позволява да се изчислят времето и степента за слънцезащита от UVB лъчите. Но разликата в степента  на слънцезищита между фактор 50 и фактор 30 например е незначителна – само 2%.

Как да изчислите времето, за което действа даден слънцезащитен фактор (SPF) на вашата кожа, без да изгорите?

Светла кожа – 10 минути

Матова кожа – 15 минути

Тъмна кожа – 20 минути.

 

Ако сте си купили крем с фактор 30 и имате светла кожа, умножавате фактор 30х10 минути = 300 минути. Т.е. можете да стоите на слънце с този слънцезащитен крем 5 часа, без да изгорите, а ако сте с тъмна кожа – 7,5 часа.

Затова за децата е достатъчен и фактор SPF 15. Те не бива да стоят на слънце повече от 3 часа, дори и в подходящите сутрешни или късно следобедни часове.

Поради свръхмалкия си размер наночастиците са в състояние да проникнат в клетките на организмите, да нарушат процесите в една биологична система и да увредят здравето на човека.

 

ОПАСНИТЕ ВЕЩЕСТВА ИМАТ ЗАМЕСТИТЕЛИ В ПРИРОДАТА, НО СЛЪНЦЕТОНЕ!

Естествената слънцезащитна козметика заобикаля по интересен начин спорното въздействие на химичните добавки в тази, която сме свикнали да ползваме. Минералните филтри образуват защитен филм върху нашата кожа, върху който се „прожектира“ слънцето. То се отразява, но не успява да проникне в нея. Към това се прибавят и екстри, защото природните продукти работят за организма на всички нива. Растителните масла и екстракти в биокозметиката със слънцезащита могат да направят така, че и без много слънце да допринесат за атрактивния тен, да подхранят кожата и да я защитят от дехидратиране.

Вместо нефтени деривати в био козметиката за слънцезащита ще намерите масла от каранджа, рапица, слънчоглед, арган, сусам, невен, пчелен восък, екстракти от моркови или алое. Витамин Е не само защитава кожата, но е и естествен консервант.

 

За да имате чудесно лято, сертифицираните био продукти за слънцезащита са сигурното средство:

• 100% минерален слънцезащитен филтър,

• балансирана мигновена защита срещу UVA и UVB лъчите в съотношение 1:3 (според препоръките на Европейската комисия),

• без наночастици (според препоръките на Европейския съюз),

• био сертифицирани,

• водоустойчиви,

• не остава бяло по кожата след нанасяне.

 

Био продуктите осигуряват така важното равновесие в природата – между вашата нежна кожа и жарките летни лъчи. Те защитават човека от слънцето и Земята от човека.

 

текст Д-Р ИНЖ. СВЕТЛА НИКОЛОВА, „АРМИНА” 

 

Изработен от Тео Медиа