Био магазин "Хармония" гр. Добрич предлага на вашето внимание богат асортимент от био продукти.

Див ориз

Дивият ориз е много специфична култура. Той представлява не напълно зърнена култура, като в действителност е от семето на вид водна трева, специфична за САЩ и Канада. Дивият ориз съдържа големи количества протеини и фибри

Дивият ориз е многогодишна трева, известна под името Zizania aquatica или Zizania palustris, близка роднина на култивирания ориз. Расте в района на Големите американски езера. Някога дивият ориз бил любима храна за индианците. Той се отличава от култивирания с по-голямото си количество питателни вещества, витамини и целулоза. Зърната на дивия ориз са много дълги и имат характерен тъмнокафяв или черен цвят и гладка блестяща повърхност.

Оризът е една от най-древните култури. Последните данни сочат, че за първи път е бил култивиран преди повече от шест хилядолетия в Китай. Прародителят е сорт див ориз, който е в изобилие по тези географски ширини и в наши дни. Оризът бил пренесен в Гърция от арабските търговци, а по-късно Александър Велики го разпространил в Индия. През 7-ми век маврите внесли ориз в Испания, а те на свой ред – на южно американските си колони в началото на 17-ти век.

Погледнато към днешна дата, оризът се нарежда на второ място след пшеницата по количество консумация на зърнени храни в света. Все пак Азия си остава континентът, в който този тип зърнена култура e на най-голяма почит. Там е концентрирано и световното производство на ориз – около 94%, като най-големите производители са Китай, Индонезия, Индия и Тайланд.
Приготвяне: Залейте ориза с вода в съотношение 1:2 и варете 40 мин.

Употреба: Зърната на дивия ориз са много твърди, затова трябва да се накисват във вода няколко часа преди варенето му, а самото варене да продължи между 40 и 60 минути. Дивият ориз се използва за супи, топли и студени предястия, гарнитури и дори десерти. Той е особено вкусен като гарнитура към рибни ястия в съчетание с бланширан дългозърнест ориз.

Особености: В 100 гр. див ориз се съдържат 20 мг калций, което го прави изключително полезен за балансираното хранене.

Източник: gotvach.bg

 

Изработен от Тео Медиа