Био магазин "Хармония" гр. Добрич предлага на вашето внимание богат асортимент от био продукти.

Как да избегнем ГМО храните

1. Първи по вкус
Много хора предпочитат био храните, защото ги намират за по-вкусни от продуктите на интензивното земеделие. Био плодовете и био зеленчуците следват естествен ритъм на растеж и имат по-малко съдържание на вода. Това е причина за по-ясно изразения им вкус. Според изследвания на европейския пазар, за много хора качеството и вкусът са по-важни от ниската цена.

2. Източник на здраве
Като цяло био продуктите съдържат повече витамин С и важни минерали като калций, магнезий, желязо, хром, както и антиоксиданти, известни със свойството си да предотвратяват раковите заболявания. Био млякото съдържа повече есенциални мазнини от типа Омега 3, витамин Е, витамин А (бета каротин) и други антиоксиданти.
3. Опасни добавки
Само 32 от общо 290 хранителни добавки одобрени от ЕС са позволени в био храните. Сред забранените добавки са хидрогенираните мазнини, аспартамът (изкуствен подсладител) и моносодиум глутамат. Тези добавки се свързват с редица здравословни проблеми.

4. Пестициди
Най-добрият начин да избегнем пестицидите, е да се храним с био храни. Повече от 440 вида пестициди се използват рутинно в конвенционалното земеделие и често присъстват в крайния продукт. Повече от 40% от плодовете, зеленчуците и хлябът изследвани в Европа през 2005 г. са съдържали пестициди. Особено големи количества са открити в портокалите, хлябът, гроздето и крушите.

5. ГМО
Генно-модифицираните култури и съставки (ГМО) са забранени в био производството. Животните отглеждани по конвенционални методи често се хранят с ГМО култури. От тези животни по-късно се произвеждат свинското, телешкото, сиренето и други млечни продукти в нашите магазини.

6. Антибиотици
70% от антибиотиците, които се използват в животновъдството, се дават на здрави животни с превантивна цел и с цел да се стимулира растежът. Това масово приложение може да доведе до развитието на силно деформирани бактерии, които са устойчиви на лекарства и могат да се предават на хората. Рутинното използване на антибиотици не е позволено в био животновъдството.

7. Скрита цена
Пречистването на питейната вода от химикали и пестициди, които проникват от селското стопанство, струва скъпо. Премахването на токсините от самото селско стопанство пести много пари на държавата и данъкоплатеца.

8. Висок стандарт
Био храната има доказан произход. Всички био ферми и био преработватели се инспектират поне веднъж в годината. Изискванията към био храните са определени от законите на ЕС.

9. Грижа за животните
Няма друга система, която да следва толкова високи стандарти в грижата за животните. Био стандартите изискват животните да се отглеждат при естествени условия и да се хранят с чиста и натурална био храна.

10. Биоразнообразие и околна среда
На био фермите има много повече флора и фауна, отколкото на фермите, където се използват интензивни методи на производство. Доказано е, че био земеделието подпомага биоразнообразието, причинява по-малко замърсяване, генерира по-малко въглероден двуокис – парниковият газ, който причинява глобалнто затопляне и промените в климата – и намалява токсичните отпадъци.

Изработен от Тео Медиа