Био магазин "Хармония" гр. Добрич предлага на вашето внимание богат асортимент от био продукти.

Киноа

Киноа e зърноподобна култура, отглеждана предимно заради ядивните си семена. Тя е псевдо-житно растение, защото всъщност принадлежи към семейство Щирови (Chenopodium) (към което принадлежат също спанакът ицвеклото), а не към семейство Житни (като пшеницата) и е едно от растенията с най-висока хранителна стойност в света.

Името “Киноа” произлиза от испанското изписване на името на индианския народ Кечуа “Kinwa” или “Qin-wah”. Като реколта най-напред е било култивирано в района на Андите на Еквадор, Боливия, Колумбия и Перу преди 3000 до 4000 години.Хранителния състав е много добър в сравнение с основните зърнени култури. Зърната на киноа съдържат незаменими аминокиселини, като лизин и големи количества калций, фосфор и желязо. След прибиране на реколтата, зърната трябва да бъдат обработени за премахване на покритието, съдържащо горчиви на вкус сапонини. Зърната на киноа като цяло се варят по същия начин, както ориза и могат да бъдат използвани в широка гама от ястия.Листата на киноа се ядат като листни зеленчуци, които много приличат на амарант, но търговската им наличност е ограничена.

Киноа е била от голямо значение в диетата на предколумбовите цивилизации на Андите, отстъпвайки по важност единствено на картофите и следвана по значение от царевицата. В съвременната епоха, киноа е станала особено цененена заради хранителнаta си стойност, като съдържанието на протеини й е много високо (14% от масата), но не по-високо от повечето бобови растения. Хранителните оценки на киноа показват, че тя е източник на пълноценен протеин. Освен това, тя е добър източник на фибри и фосфор и е с високо съдържание на магнезий и желязо. Киноа е източник на калций, и по този начин е полезно за вегани и тези, които имат непоносимост към лактозата.  Киноа е без глутен и е лесна за усвояване. Поради всички тези характеристики, тя се смята евентуалено да бъде добавена като култура в космическитe екологични системи за осигуряване живота на екипажите (Controlled Ecological Life Support System) на НАСА. 

Изработен от Тео Медиа