Био магазин "Хармония" гр. Добрич предлага на вашето внимание богат асортимент от био продукти.
Flоradix Билкова кръв – Билково – плодов еликсир с желязо.

Flоradix Билкова кръв – Билково – плодов еликсир с желязо.

  Уморени ли сте? Повечето хора биха отговори...

Виж още
БИО СЛЪНЦЕЗАЩИТА

БИО СЛЪНЦЕЗАЩИТА

Лятото е в разгара си и отново на дневен ред е въп...

Виж още
КОЯ КОЗМЕТИКА Е БИО?

КОЯ КОЗМЕТИКА Е БИО?

  Колко природа всъщност се крие вътре, когат...

Виж още
Нови продукти на Aries

Нови продукти на Aries

Комари Стоп – масло против комари 100% натур...

Виж още

КОЯ КОЗМЕТИКА Е БИО?

 

Колко природа всъщност се крие вътре, когато свежи плодове или билкови растения примамват от опаковките на кремове, лосиони или шампоани? Дори и в много популярни марки натуралните съставки са твърде малко.

„НАТУРАЛНО“, НО НЕ СЪВСЕМ

Помислете само колко различни про­дукти на ден използвате за личната си грижа и хигиена – от пасти за зъби през шампоани и сапуни до кремове, гелове и грим. Повече от 70% от всички тези продукти могат да съдържат фтала­ти, свързвани с безплодието и дефе­кти при раждането. Много бебешки сапуни съдържат химикала 1,4-диоксан, който причинява рак, а боята за коса съдържа фенилендиамин и оцветители, които са доказано канцерогенни и во­дят до неходжкинов лимфом, левкемия и миелом. Вредните химикали в шам­поани, дезодоранти, лосиони и всички други използвани ежедневно козметич­ни средства, се натрупват и водят до сериозни поражения в нашия организъм. Днешният потребител търси все повече здраве за себе си и се гри­жи за природата. Производители, които доскоро залагаха само на конвенционална козметика, сега се преориентираха, проверявайки доколко greenwashing-а в рекламата и позиционирането е ефективен. Ето защо етикетите с надпис „натурал­но“ заблестяха върху много кремове, декорирани с ярки цветове, снимки на свежи плодове и билки. Но истинската биокозметика може да разпознаете само по знака за контрол.

 

„КОЗМЕТИКА СЪС ЗЕЛЕНИ ПОСЛАНИЯ“

Все повече жени споделят, че са обър-кани от многобройните послания и определения в козметичните продукти: „естествени съставки“, „100% натурал-на“, „био“, „еко“, „органик“. И наистина, като погледне човек в магазини и апте-ки: колко бързо и колко много се появиха напоследък „зелени“ марки козметика. На много опаковки може да се прочете „без парабени, фталати и phenoxyethanol“ или пък „без оцветители, консерванти и минерални масла“. Интересно е обаче, че някои марки рекламират отсъствието на химически или синтетични съставки. Други пък акцентират върху качества като „хипоалергични“, „некомедогенни“ (не предизвикващи акне), „за чувстви-телна кожа“. Важно е обаче да се знае – фактът, че в един продукт не се съдържат дадени химически съединения, не означава, че останалите в състава му са изцяло безопасни. Друг вид подвеждане е голям надпис „с алое“, „със смрадлика“ и др., но тези екстракти, сок или натурални масла, са на последно място в списъка със със-тавките. Според номенклатурата INCI съставките се описват в низходящ ред, което означава, че алоето или смрад-ликата е в много малко количество. В някои козметични продукти едно растение „плува“ в море от петролни съединения. Каква е ползата от крем без парабени, но с ужасяващ коктейл от вредни и опасни вещества!? Ето няколко начина, с които фирмите производителки заблуждават потреби­телите:

  • Продукти, на които пише „С био ба­дем“, но останалите съставки съдър­жат опасни синтетични съединения.
  • Марки, на които само малка част от продуктите са сертифицирани като био, а по-голямата част – не. Хората се доверяват повече на марки, които работят изцяло с принципите и фило­софията за загриженост за здравето и природата. Другото не е етично. С едната ръка без химикали, с другата – пълна шепа петролни съединения.
  • Европейският знак Еcolabel с цвете­то има много ниски критерии и всяка конвенционална марка може да си го позволи. Стандартите на този знак не изискват въобще включването на със­тавки от биологично земеделие, като същевременно е възможно включването на такива вредни вещества като поли­етиленгликол, натриев лаурет и ларил сулфат, амини и други.

 

КАКВО ВСЪЩНОСТ e БИО/ОРГАНИК/НАТУРАЛНА КОЗМЕТИКА?

Какво ни дава гаранция, че купуваме истинска био и натурална козметика, ако не познаваме всичките сложни за прочитане и произнасяне имена на хи­мически съединения? Това е единствено знакът на контролния орган, който го е проверил от начало до край – от расте­нието в полето до крайната опаковка на козметичния продукт. В зараждащия се био пазар в България най-вероятно процентът на хората, търсещи знаците за биоконтрол, е все още нисък. Дали се отнася за крем за лице, шампоан, боя за коса или паста за зъби, всеки може да намери истински био продукти, ако търси знаците, зад които стоят строги критерии. Принципите и философията на био и натуралната козметика изградени върху разнообразието от съществуващите в природата растения и натурални про­дукти, които подпомагат метаболизма, регенерирането на клетките, капи­лярната циркулация. В природата има всички съставки, които са необходими за хидратиране, почистване, детоксика­ция и подмладяване на нашата кожа. В света съществуват три общоприети термина за означаване на сертифи­цирана козметика, която се контро­лира от независим орган. На немски е приет от преди 50 години терминът naturkosmetik, на английски – organic, а във Франция и в много други страни, включително и в България – био козме­тика. Термините са различни, но ги обе­диняват контролът и сертификатът с ясно дефинирани стандарти и знаци.

 

ДОВЕРИЕТО НА ПОТРЕБИТЕЛИТЕ

В проведено от GsK изследване в Гер­мания през 2010 г. е установено, че 90% от потребителите на био и натурална козметика се доверяват само на марки, които носят знака на контролния орган. Намираме се във време на интелигентно потребление и добре информирано об­щество. Затова изборът на продукти трябва да става на базата на получена­та информация за качество и доказан произход. Тази информация е също тол­кова важна за българските потребите­ли, колкото за всички останали – за да могат да направят своя осъзнат избор. Ползването на натурални козметични продукти е част от пътя ни към здраве, красота, спокойствие и хармония.

 

ЗНАЦИТЕ

За да бъде истинска био, органик или на­турална една козметика, тя трябва да бъде контролирана от независим орган и на опаковката да стои неговият знак.

 

КОНТРОЛНИ ОРГАНИ С ЯСНО ДЕФИНИРАНИ СТАНДАРТИ

BDIHBDIH

 

BDIH

BDIH – Първата професионална и специализирана система за специализиран контрол и сертификация на натурална и био козметика.

http://www.kontrollierte-naturkosmetik.de/ и www.bdih.de.

Авторитетен строг немски стандарт, обхващащ 110 марки с над 3 800 продукта от Европа, САЩ, Нова Зеландия. Най-малко 70% от продуктите на една марка трябва да бъдат сертифицирани, преди първият продукт да получи правото да носи така търсения знак на BDIH. По този начин се изключва „сертификацията алиби” на фирми, които произвеждат едновременно „био” и не „био” козметика. Разрешените съставки са близо 690 на брой, избрани измежду повече от 20 000 съставки, използвани в козметикат. 100 % натурални съставки, не се допускат синтетични.

CosmebioCosmebio

 

Cosmebio

(http://www.cosmebio.org).

Френска професионална асоциация за екологична и био козметика. Cosmebio възлага контрола на друга френска организация Ecocert, която работи в областта на натуралната и био козметика. Стандартите на ECOCERT са най-строгите изисквания към екологичната чистота на интегрираните за козметичните продукции. Те включват в себе си пълен отказ от веществата с животински произход и продукти от нефтопреработка. Има две степени на сертификация. За Био лого се допускат 5% синтетични съставки и 95% от растителните суровини да са биологични.   За другата степен „Еко” – най-малко 50% от растителните суровини трябва да са биологично произведени.

NATRUENATRUE

 

NATRUE

Международен орган за натурални и био козметика – www.natrue.org.

Фирмите, които се сертифицират от NATRUE представляват 2/3 от пазара на био козметика в Европа, а от 2009 година продават и на американския пазар. Освен вода, продуктите сертифицирани с NaTrue могат да съдържат 100%  естествени съставки. Флоралните води не се включват в калкулацията за съдържание на биологични съставки за разлика от френските стандарти. Не се допускат синтетични съединения и ГМО. Знакът NATRURE се ползва с най-голямо доверие от потребителите в цяла Европа поради прозрачността на системата за контрол. Всеки може да види в сайта на natrure.org стандартите, марките и продуктите, получили знака NATRURE. Амбицията на NaTrue е да въведе не само общи европейски стандарти за био и натурална козметика, но и да бъде световен стандарт.

 

 

EcoCertEcoCert

 

 

EcoCert 

(www.ecocert.com) е френска сертифицираща организация, която работи и в други страни по света. За степента „био” 95% от състава трябва да е от натурален произход, а 95% от растителните суровини да са биологично произведени. За втората степен „натурална” козметика, също 95 % трябва да са натурални суровини, но растенията могат да бъдат 50% от биологично земеделие. В калкулацията се включват и флоралните води. Забранени са синтетични ароматизатори, оцветители и мазнини, както и ГМО. Допускат се синтетични масла и петролни деривати до 5%.

USDAUSDA

 

 

USDA 

http://www.ams.usda.gov е държавен орган за контрол и сертификация на храни. Някои съставкив козметиката могат да бъдат сертифицирани от този орган, например етерични масла, екстракти, но специфични съставки за козметиката като емулгатори и консерванти не попадат в капацитета му, тъй като работи предимно с храни.

 

 

 

Soil AssociationSoil Association

 

Soil Association

(www.sacert.org) е сертифициращ орган във Великобритания, създаден като частна търговска компания в тясна връзка със Soil Association – неправителствена организация, подпомагаща развитието на биологичното земеделие във Великобритания. Суровините трябва да бъдат свежи и преработката им трябва да се осъществява чрез механични, максимално щадящи методи, без използването на вредни химически вещества. Забранено е използването на изкуствени оцветители, ароматизатори, продукти от нефтопреработка, силикони, полимери, ГМО и продукти, получени от мъртви гръбначни животни. Изключение правят ингредиенти, които се добиват без насилие над животните и имат органично сертифициране. Всички вещества се проверяват за биоразграждане и отсъствие на токсичност. Забранено е тестването на продуктите върху животни. Процесът на производство и опаковъчните материали трябва да съответстват на екологичните норми.

 

текст Д-Р ИНЖ. СВЕТЛА НИКОЛОВА, „АРМИНА”

S_Nikolova_v_GoBio_br_2_2014-9

 

 

Изработен от Тео Медиа