Био магазин "Хармония" гр. Добрич предлага на вашето внимание богат асортимент от био продукти.

Черният ориз е суперхрана

Черната разновидност на ориза може да намалява възпаленията в организма, участващи в заболявания като астма, алергии и други, твърдят учени от САЩ . Люспата на черния ориз не е премахната, както се прави при кафявия, за да се получи най-често употребяваната версия на зърнения продукт. Консумацията на оризовите трици, тоест обвивката на зърната, блокира производството на хистамин. Точно той причинява възпаленията, уточняват специалистите в “Journal of Agricultural and Food Chemistry”. Черният ориз има интересен вкус, е и в пъти по-полезен.

За любителите на диети черният ориз е за препоръчване, тъй като той е по-диетичен. Черният ориз има редица полезни съставки, които влияят върху здравето, а в една лъжица черен ориз се съдържат повече антиоксиданти , отколкото в лъжица боровинки.

Преди много векове в Древен Китай черният ориз е бил храната на богатите.Само благородниците са си ги позволявали. Черният ориз се стрива и на трици, чиито антиоксиданти се борят срещу сърдечните болести, рака и други заболявания.

Черният ориз също така е с високо съдържание на минерали и аминокиселини. Неотдавна учени от Университета в Луизиана наре¬коха черния ориз “суперпродукт”, заради веществата в него, които имат способността да се справят със сърдечни проблеми и онкологични заболявания.

Черният ориз е с ниско съдържание на захар и същевременно с високо съдържание на полезни вещества и растителни влакна, които могат да предпазват от рак и да решат проблемите на сърдечно-съдовата система, като и лошия холестерол .

Учените препоръчват на производителите на храни да използват триците на черния ориз и така да обогатяват с полезни вещества зърнените закуски,напитки , бисквити и други продукти.

Източник: Готвач.бг

Изработен от Тео Медиа