Био магазин "Хармония" гр. Добрич предлага на вашето внимание богат асортимент от био продукти.
Flоradix Билкова кръв – Билково – плодов еликсир с желязо.

Flоradix Билкова кръв – Билково – плодов еликсир с желязо.

  Уморени ли сте? Повечето хора биха отговори...

Виж още
БИО СЛЪНЦЕЗАЩИТА

БИО СЛЪНЦЕЗАЩИТА

Лятото е в разгара си и отново на дневен ред е въп...

Виж още
КОЯ КОЗМЕТИКА Е БИО?

КОЯ КОЗМЕТИКА Е БИО?

  Колко природа всъщност се крие вътре, когат...

Виж още
Нови продукти на Aries

Нови продукти на Aries

Комари Стоп – масло против комари 100% натур...

Виж още

7 юли – Европейският ден на шоколада

.На 7 юли ежегодно  се отбелязва Международния ден на шоколада. В своята дълга история сладкото изкушение се превърна в една от най-популярните храни в света. Всъщност той е нещо много повече от храна, а именно подарък за всевъзможни случаи, произведение на изкуството и най-важното – източник на добро настроение.

Избрана е датата 7 юли, защото на този ден през 1550 г. от Южна Америка в Испания е доставена първата партида какаови зърна.

Ацтеките са първите хора в света, които са произвеждали хранителен продукт от какаото – наричат го “храна на боговете”. Думата “какао” идва от техния език, а испанците я възприемат и пренасят в Европа.

Легендата гласи, че ацтеките отглеждат какаовото дърво и то било свещено за тях, защото вярвали, че е подарък от боговете. Зърната, получени от неговия плод, били ползвани не само за обредни пожертвования, но и за платежно средство.

Какаовите зърна били ползвани и за приготвянето на местно люто питие с много подправки, което няма нищо общо с вкусът на днешното какао. Питието било приготвяно от вода, какао, царевица, ванилия и лют черен пипер. Когато испанските конквистадори превзели Мексико, намерили в съкровищните камери на Монтесума II – последният ацтекски владетел, над 25 хил. стотници какао. Те ги заграбили и част от тях пренесли в Европа.

Продуктът, макар и непознат, се търгувал много скъпо и се заплащал в злато. Има исторически свидетелства, че цената на един роб “можела да достигне до 100 какаови зърна”.

Първоначално какаовите продукти, основно напитки, не са били подслаждани, а се консумирали “горчиви”. Първото шоколадово блокче е направено едва през 1842 г. от англичанина Джон Кадбъри, на когото хрумнало да направи твърд шоколад. Едва по-късно в Швейцария Даниел Петер добавя мляко към шоколада и така създава продукта, познат днес като млечен шоколад.

Изчислено е, че човек изяжда през живота си средно около 10 хил. шоколадови блокчета. Повечето хора не съзнават, че приятният вкус на шоколада се дължи единствено на химичните му реакции, защото точката на топене на какаовото масло е малко под температурата на човешкото тяло, поради което шоколадът буквално се топи в уста.

Маите и ацтеките вярвали, че какаовите зърна идват от Рая и носят мъдрост и сила на онзи, който ги консумира.

Изработен от Тео Медиа